Извјештај са такмичења у Москви

У периоду од 11.01. до 19.01.2018. године наши ученици су боравили у престоници Руске Федерације, у величанственој Москви. Повод пута је одлазак на међународни гастрономски омладински фестивал “Чувамо традиције. Божић”. Позив директорице фестивала госпође Ане Карпинович, за учешће наших ученика нисмо могли одбити.

Ученици IV разреда, смјер кулинарски техничар, Жељко Видовић И Његош Миловац, под руководством ментора и професора практичне наставе Предрага Тошића такмичили су се у свим категоријама: божићно предјело од рибе, божићно предјело од перади, божићно пециво и поставка божићног стола, као и још једној, ненајављеној категорији коју су организатори такође оцјењивали – гостопримство.
У конкуренцији од више десетина школа, наши ученици су освојили три златна признања (поставка божићног стола, божићно пециво И специјална категорија гостопримство). На наше велико одушевљење, поново су освојили кристални пехар фестивала, чувене куће Бахметјева. Желимо нагласити да се такмичење одржавало у Бијелој сали Храма Христа Спаситеља у Москви.
Поред такмичења, представници наше школе су имали три презентације (мастер клас) српске кухиње, били су учесници на другој међународној конференцији кувара, а приређен је и богат културни и туристички репертоар Москве.

Овим путем желим изразити захвалност Представништву Републике Српске у Руској Федерацији (шефу представништва и запосленицима) које је обезбиједило средства за пут и такмичење и организовало све наше активности у Москви.

Укратко приказујемо преглед наших активности у величанственој Москви:

12. јануар: Храм Христа Спаситеља – учешће на Фестивалу (освојена три златна признања и пехар)

13. јануар: Фиљовски центар за образовање, московска средња школа бр. 2101 – мастер клас традиционе кухиње за средњошколце и професоре технологије за кулинарске лабораторије Москве

Успостављена је сарадња са Удружењем руских кувара Вкус Мира Рус које реализује програм обуке за младе. Наши пријатељи из овог удружења су изразили спремност да дођу у Бања Луку и презентује руску кухињу (њихов долазак очекујемо у наредним мјесецима).
Обилазак главног шеталишта Арбат улица.

14. јануар: музејски комплекс, музеј архитектуре и пејзажа, музеј резерват Коломенскоје – посјета Дворца Цара Алексеја Михајловица и Цркве Вазнесења господњег (објекат UNESCO).

Желимо нагласити да ће музеј примити изложбу Змијањски вез у периоду од 8. јуна до 29. јула 2018. Поред тога, постоји жеља да у наредном периоду експонати московског музеја буду изложени у Бањој Луци.

15. јануар: Главна Угоститељка школа Москве “Царицино” – међународна конференција за куваре,
Угоститељска школа је спремна за сарадњу, односно размену ученика и професора, као и организацију праксе за своје ученике у Бањој Луци.

Посјета и вечера у једном од најбољих московских ресторана “White Rabbit”.

16. јануар: посјета Дома Бахметјева – породица која чува традицију својих предака – фабрика кристала у градићу Николск.
Државни музеј ликовних уметности А.С.Пусшкин, најпознатија знаменитост Москве.

17. јануар: обилазак центра Москве, Црвеног трга, посјета Манастира Свети Јован, посјета Српској цркви у Москви.

18. јануар: Московска област, г.Серпухов, парк-хотел Воздвизенскоје, презентација гастрономије РС за персонал и госте хотела.

Овим путем желим да упутим захвалност за подршку управи школе, колегама професорима и ученицима као и пријатељима: кабинету Предсједника РС, предузећима Гас Рес, Тржница, Металац, Пађени, Rema Trade, Sadagosi, Kotanyi, ТОБЛ, ТОРС, КУД “Јањ” Стројице.

Мр Предраг Тошић, професор