ГАТУС 2023

Једанаесто по реду ГАТУС такмичење 2023. године одржано је у граду Охриду у периоду од 28.09. до 01.10.2023. године. Учествовало је 14 школа из земаља бивше Југославије (Словенија, Хрватска, Република Српска, Србија, Црна Гора и Македонија). Такмичење је одржано у три дисциплине гдје су наше екипе освојиле двије златне и једну сребрну медаљу. Учестовало је 12 ученика, подијељених у три екипе, три ментора и представник школе Марио Пиљагић. Покровитељ такмичарске екипе УТТШ Бања Лука за 2023. годину је предсједник Републике Српске, господин Милорад Додик.

У првој такмичарској дисциплини туристичких техничара, презентован је тродневни туристички аранжман по наруџби на тему планинског туризма под слоганом ”Хајдемо у планине”. Екипа тур.техничара представила је планину Јахорину – ”Љето на Јахорини” као и сувенир планине који је ауторски рад ученика. Наши ученици су освојили  златну медаљу (48 бодова од максималних 50). Екипу су чинили сљедећи ученици: Лана Јокановић IV1, Теодора Беговић IV1 и Дејан Проле IV2. Ментор, проф. Ведрана Врховац,

 У другој такмичарској дисциплини угоститељских техничара на тему постављање стола за свечану вечеру Вјера, љубав, нада (љубавна идила) за двије особе, послуживање црвеног вина, фламбирање воћа и сервирање гостима, екипа је освојила златну медаљу. Екупу су чинили сљедећи ученици: Игор Митровић IV3, Душица Ратковић IV3 и Михајло Топалић IV3. Ментор, проф. Мирко Милаковић.

У трећој такмичарској дисциплини кулинарских техничара на тему припрема главног јела ”Јела од слатководне пастрмке” припремљен по жељи кувара и припрема десерта по избору од посластичарске креме, екипа је припремала ”Роладу од Охридске пастрмке са бијелим кремом” и ”Посластичарски крем колутови са кулијем од малина” те освојила сребрну медаљу. Екипу су чинили сљедећи ученици: Сара Аранђеловић Ракас IV5, Жељана Живковић IV5 и Дамјан Марковић IV5. Ментор, наставник практичне наставе Гордана Грбић.

Честитамо нашим ученицима и њиховим менторима!

Ведрана Врховц, проф.