Светосавска награда

Добитник Светосавске награде за ову годину је Сара Аранђеловић Ракас.
Сара је ученик трећег разреда, смјер кулинарски техничар. Поред тога што Сара постиже одличан успјех у учењу, учествује и у неколико школских секција: литерарна, рецитаторска, Црвени крст. Члан је и Савјета ученика.
Бави се и разним ваншколским активностима. Члан је Одреда извиђача „22. април“ Бања Лука, а као извиђач је активна од 2013. године. Прошла је читав извиђачки програм, који обухвата разна знања и вјештине и развија самосталност код дјеце. Била је и водник (вођа млађих чланова) дјеци од 11 до 13 година, у периоду од 2019. до 2021. године. Поред редовног учествовања и организовања локалних активности за млађе чланове или госте и пријатеље из других градова, са својом екипом је постизала и високе резултате на разним такмичењима у регији.
На „Петим Звездановим сусретима“ освојили су прво мјесто, а на „Кициним данима“ и „Чочетовом ноћном организованом тумарању“ треће мјесто.

Поред извиђача, Сара се бави и волонтирањем. Учествовала је као волонтер на „21. међународном фестивалу позоришта за дјецу“ гдје је, заједно са другим волонтерима, провела седам дана у позоришту.

Године 2021. учествовала је на радионици о медијској писмености коју су организовали Медиацентар Сарајево и агенција Борам.
Похађала је предавања и радионице које су организоване поводом Наранџасте седмице 2022. (седмица борбе против насиља над женама). Организатори овог догађаја су институт „Perpetum Mobile“ и студентска организација ФПН.

Похађала је и успјешно завршила курс фотографије, организован од стране ОЦ „Здраво Да Сте“.
Вишегодишњи је члан кајак-кану клуба „Врбас –M:tel“.
Од октобра 2022. године члан је и клуба „Буди мушко“.

Разредник: Биљана Којић

Честитамо нашој Сари на добијеној награди!