ГАТУС 2022.

Јубиларни 10. ГАТУС – међународни сусрет средњих угоститељско-туристичких школа из 6 држава са простора бивше Југославије одржан је у периоду од 29. 9. до 2. 10. 2022. године у Словенији. Домаћин овогодишњег ГАТУС-а био је ГРМ Ново Место – Центар биотехнике ин туризма, а такмичење се одвијало на три локације – у Оточцу, Новом Месту и Шмарјешким Топлицама. ГАТУС је веома популаран и занимљив сусрет ученика и њихових ментора јер циљ није само такмичење, већ дружење и повезивање, размјена знања и искустава. Ученици из 13 школа, који су дошли из Македонског Брода, Охрида, Бара, Лесковца, Смедерева, Београда, Бањалуке, Приједора, Осијека, Опатије, Марибора, Радовљице и Новог Места, су током тродневног такмичења показали обиље креативног духа и знања и показали се у најбољем свјетлу. Осим такмичарског дијела, за све учеснике је организован и занимљив туристички програм. Уз вођење ученика из школе домаћина организован је обилазак Новог Места, те посјета средњовјековном замку у Жужемберку.
У дисциплини Угоститељско послуживање такмичило се 11 школа. Под будним оком трочлане комисије ученици су припремали смути од воћа и поврћа, хладно предјело од пилећих прса и постављали свечану трпезу за пословни ручак уз презентацију вина. Највише су се истакли ученици из Радовљице, Београда, Опатије и Осијека. Под менторством наставника практичне наставе Мирка Милаковића, ученици УТТШ Бања Лука Марина Црнић, Данијел Радинковић и Игор Митровић су освојили сребрно признање.
Ученици туристичког смјера су имали задатак да саставе програм за тродневни туристички аранжман по заданим елементима на тему „Туризам задовољства – Очистимо тијело и уравнотежимо се новом енергијом“, израде пропагандну брошуру и оригиналан туристички сувенир, а на самом такмичењу су за 10 минута сликом и ријечју на матерњем и енглеском језику морали да импресионирају гледаоце и чланове комисије. Међу 13 школа најбољи су били Београђани, а златно признање су освојили и ученици из Бањалуке, Радовљице и Опатије. Златно признање, али и много незаборавних утисака у нашу школу донијеле су ученице трећег разреда Ана Бараковић, Лана Јокановић и Елена Митровић под менторством професорице Жељке Микановић. Оне су на веома запажен начин презентовале подручје Пецке са спомеником природе „Врела Сане“ и анимирале све присутне да се додатно распитују за ову дестинацију.
Такмичење у дисциплини куварство одржано је трећег дана на главном тргу Новог Места, испред Куће кулинарства и туризма. Будући кувари су припремали традиционално јело од јунећег меса на модеран начин и ресторански десерт од јабука пред очима комисије и бројних пролазника. Тањир који је највише задовољио чланове комисије припремили су ученици из Београда, Радовљице, Марибора и Осијека. Под менторством наставника практичне наставе Винке Бабић и Мариа Пиљагић, ученици наше школе Јована Гајић, Љубица Бенић и Ђорђе Балабан су са традиционалном бањалучком шницлом освојили сребрно признање.
Домаћин завршне свечаности биле су Терме Шмарјешке Топлице. Након додјеле признања ученицима и њиховим менторима, изабрана је и школа која ће бити домаћин 11. ГАТУСА. Догодине у Охриду!

 

Професори и ученици, који су путовали на такмичење у Словенију, захвални су управи школе и Градској управи – кабинету градоначелника Бања Лука, који су им пружили финансијску подршку.