Међународни омладински гастрономски фестивал

Текст који слиједи преносимо са званичне странице представништва Републике Српске у Руској Федерацији.

Линк

Мееђународни омладински гастрономски фестивал „Оживљавање традиције-Божић “ одржаће се од 11. јануара до 11. фебруара 2021. у онлајн формату. Фестивал је као и до сад организовало непрофитно партнерство „Центра за оживљавање традиција“ и верске организације „Данилов ставропегијски манастир Руске православне цркве (Московска патријаршија)“.

Партнери у организацији фестивала биће Удружење кулинарских специјалиста „Укус света-Рус“ и Савезна државна агенција „Научноистраживачки институт пекарске индустрије“.

Фестивал су подржали:  Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Московски огранак Царског православног палестинског друштва (ИППО), Представништво Републике Српске у Руској Федерацији, Међународна унија јавних удружења „Руско удружење за међународну сарадњу“ (РАМС), Удружење индустријских синдиката агроиндустријског комплекса (АССАГРОС), Покрет „Рус православнаја“, Центар за међународну сарадњу „Руско-српски дијалог“ , Грчки културни центар, Институт за српски језик и комуникације универзитета БГТУ В.Г. Шухов, Школа чоколаде Елене Сучкове, Државна буџетска образовна установа Центра за креативност „На Вадковском“, „Хлеб и со“ издање кулинарског одељења издавачке куће „Бомбора“, православни женски часописа „Славјанка“.

Циљ пројекта је унапређење професионалних вештина ученика специјализованих образовних установа и младих стручњака у области прехрамбене културе и угоститељства у оквиру руских традиција и православног оброка, користећи иновативне методе и технологије Интернет ресурса.

На такмичењима учествују екипе из Републике Бугарске, Републике Србије и Републике Српске. Установа социјалне заштите центар за рехабилитацију инвалидних особа ,,Даун синдром центар,, Бања Лука ово такмичење посвећује сестрама Татјани и Милани Гајић, дјевојкама које су обољеле од Лафора болести, нажалост Татјана је изгубила битку, а Милана је у јако лошем неуролошком стању. Њихова мајка која је љекар медицине је велики свјетски борац за проналажење лијека за Лафора болест и веома је близу да га пронађу и пусте у употребу.

Угоститељско-трговинско-туристичка школа по четврти пут учествује на такмичењу у Москви. Ове године ученик Вук Кокан узеће учешће у припреми медењака, док ће професор Предраг Тошић бити његов ментор. Поред тога професор Тошић презентује српску божићну трпезу (стара српска јела) и учествује у такмичењу као члан међународног стручног жирија.

Фестивал ће се одржати у две категорије: професионалној и  „Моја породица“.

У професионалном програму учествоваће: студенти, представници средњих стручних институција, универзитета, образовних комплекса; школарци, представници и наставници секуларних средњих школа, православних школа, образовних комплекса и наставници услужних школа.

На тимским такмичењима студенти и школарци показаће своје вештине у следећим номинацијама:

Тесто: божићни медењаци, пециво (за такмичење су предвиђена два медењака са различитим пуњењем) и декор (један медењак је направљен користећи украсне елементе једног од народних заната (на пример, Гжел, Палех, Жостово итд.), а други  у АРТ стилу (дизајн 21. века).

Видео: Презентација сервираног божићног стола који је поставила образовна установа у традицији свог региона. Стари рецепти су добродошли.

У појединачним такмичењима своје вештине и знања показаће ученици и наставници који ће жирију на поклон представити божићне пекарске производе. Изазов за такмичаре није лак: они се понашају и као посластичари и као декоратори. Неопходно је направити, не само неколико врста разних божићних пецива, већ их и аранжирати на поклон.

Сво пециво биће припремљено у формату „Домаћи задатак“ (онлајн) и представљено стручном жирију који ће, након дегустације, одредити победнике. Жири ће оценити укус, изглед, сложеност извођења, дизајн, креативност, традицију и, уопште, ауторове идеје.

У жирију ће бити стручњаци из Истраживачког института пекарске индустрије, кулинарских удружења, познати кувари, посластичари, и представници медија.

Конкурсни радови биће прихваћени у Савезној државној научној институцији „Научноистраживачки институт пекарске индустрије“ у складу са санитарним захтевима. Екипе презентују за такмичење: два медењака, технолошку карту (стари и регионални рецепти су добродошли) и фотографију дела. Појединачни учесници представљају свој рад технолошким картама и фотографијама божићног печења.

Резултати конкурса биће објављени на Интернет ресурсима Центра за оживљавање традиције: http://www.rustraditions.info; www.facebook.com/rustraditions; http://www.instagram.com/rustraditions.info; 19. фебруара 2021. у 14:00 по московском времену. Ако епидемиолошка ситуација дозволи, додела победника одржаће се уживо.

 

Номинација: Видео снимак који образовна институција независно поставља на својој страници на друштвеној мрежи Инстаграм под хештеговима:

#ВидеоРождество

#14РождественскийФестиваль

#ВозрождаемТрадиции

#ВкусМираРус

 

Било који уметнички приступ је добродошао: анимација, модна презентација, употреба историјске компоненте, музичка пратња. Најважније је да гледаоцу можете пренети информације за 60 секунди.

О номинацији ће судити професионални жири. Победник ће такође бити изабран гласањем (максималан број лајкова за видео). Критеријуми за оцењивање: историјска тачност, оригиналност, квалитет видеа и звука.

Сви, без обзира на године, учествоваће у породичном програму фестивала.

Учесници на конкурс Народни божићни медењаци достављају фотографију украшених божићних медењака које су сами испекли (број медењака је неограничен). Подстиче се породична креативност. Учесник објављује фотографију конкурсног рада на својој страници на друштвеној мрежи Инстаграм под хештеговима:

#НародныйПряник

#14РождественскийФестиваль

#ВозрождаемТрадиции

#ВкусМираРус

 

На конкурсу су утврђене следеће номинације:

1) „Дечији медењак“ – старост појединачних учесника је до 16 година;

2) „Одрасли медењаци“ – старост појединачних учесника од 16 година и више, без ограничења;

3) „Породични медењаци“ – породични тим.

 

Учесници објављују своје радове на својим страницама на друштвеној мрежи Инстаграм од 00:00 часова 11. јануара до 23.45 часова 11. фебруара 2021. године. Организатори такмичења броје лајкове и одређују победника. Победник је онај са највише лајкова.

На адресу е-поште: v_vkus@mail.ru, учесници морају да пошаљу тачно попуњену пријаву за учешће, рецепт за медењаке и фотографију, као и информације са адресом објављеном на радној мрежи.