„СВИ КОЈИ СЕ БАВЕ ТУРИЗМОМ ИМАЈУ ИСТИ ПАСОШ – ПАСОШ МИРА”

Управо вом реченицом започела је II Међународна конференција туризма Бања Лука 2019, одржана у Банском двору 19-20. априла 2019. Конференцију је организовао Град Бања Лука у сарадњи са Туристичком организацијом града Бања Лука и Градском развојном агенцијом.

Кроз три панел дискусије са темама дестинацијски менаџмент, рецептивни туризам и туристичка инфраструктура-саобраћајна повезаност, учесници конференције су имали прилику да се упознају са добрим примјерима пословања у туризму, новим пројектима, публикацијама, као и искуствима, ставовима и мишљењима неколико веома инспиративних људи.
Предавачи су били стручњаци из сфере туризма, а панеле је водио господин Горан Милић, познати новинар и ТВ водитељ, који је искуство скупљао широм свијета, те му је улога модератора панела добро пристајала. Било је веома занимљиво слушати их.
Током првог панела о дестинацијском менаџменту велики утисак на све учеснике оставио је Тим Кленси (Tim Clansy), експерт у области одрживог туризма. Тим је нагласио да се, уколико желимо пораст броја туриста, у будућности треба фокусирати на природне ресурсе, а као примјере дестинација које треба да су под заштитом навео је Козару, Сутјеску и прашуму Перућицу.
Горчин Диздар, представник пројекта Маркет Макерс, говорио је о томе како се ствара туристички идентитет дестинације у складу са природним ресурсима локације и како се привлачи специфична туристичка ниша кроз одређене годишње догађаје, те се та дестинација позиционира на туристичкој мапи. Као примјер навео је догађај по имену Pecka Rockclimbing Festival  i Drill&Chill Climbing and Highlining Feastival  у кањону Тијесно.
Још један запажени наступ имао је Џон Вилијам Билз (Jon William Bills), Велшанин који пише приручнике за путовања In Your Pocket  (У твоме џепу). Његов приручник за Бања Луку представљен је на Међународном сајму туризма који се одржавао паралелно са Конференцијом.
Младен Шукало из Туристичке организације Бања Лука је имао занимљиву презентацију Града Бања Лука у оквиру панела о рецептивном туризму.
Посебан утисак је оставио господин Слободан Мићић, који је свима познат по његовој чувеној ауторској емисији Свет на длану. Након његовог излагања сви учесници су се увјерили да је човек права легенда и ходајућа енциклопедија, што је оправдао и својим појављивањем на овој конференцији.
Захваљујући позиву организатора Конференцији је, у пратњи својих професора, присуствовала и група наших ученика – туристичких техничара. Ово је за њих било једно потпуно ново искуство и добар подстицај да се још више заинтересују за струку за коју су се опредијелили.