ГАТУС 2018

Седми по реду међународни гастрономско-туристички сусрети средњих угоститељскo-туристичких школа ГАТУС 2018 одржани су од 27.09. до 30.09.2018. године у хотелу „Палас“, а овогодишњи домаћин била је Угоститељско-туристичка школа из Београда. На манифестацији је учествовало 12 школа и преко 100 ученика и професора из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Учесници овогодишњих сусрета биле су школе из: Новог Места, Марибора, Радовљице, Пореча, Опатије, Осијека, Бањалуке, Бара, Херцег Новог, Лесковца, Смедерева и Београда.

Најбољим ученицима и њиховим менторима за остварене резултате додијељена су златна, сребрна и бронзана признања.

Ученици наше школе освојили су три златна  признања.

Под менторством професорице Жељке Микановић, ученице Милица Кос, Богдана Коропкин и Сања Шврака су се такмичиле у дисциплини Туристички аранжман на бази културног туризма, на тему „Стопама познате личности мога краја“.

За презентацију „Од Кочићевог огњишта, до Кочићевог парка“ заслужено су освојиле најсјајније признање.

Ученици Немања Митровић и Здравко Милетић су, такође, освојили златно  признање за наступ у дисциплини „Постављање свечаног стола“, као и Александар Кондић у дисциплини „Фламбиране палачинке“. Овај успјех остварили су под менторством наставника практичне наставе Марија Пиљагића.

Осим такмичарског карактера, циљ такмичења је зближавање и упознавање ученика и наставника, као и остваривање сарадње школа које се баве образовањем будућих радника у туризму и угоститељству. У слободном времену  учесници ГАТУС-а су организовано обишли уже градско језгро са тврђавом Калемегдан и посјетили Народни музеј.

На завршној вечери изабран је домаћин сљедећег ГАТУС-а, а то је Туристичко угоститељска школа из Пореча.

 

Бањалука, 3.10.2018.год.