Матурска екскурзија

Мало је догађаја којима се толико радујемо и које тако памтимо као што је то матурска екскурзија. Иако нисмо знали шта нас чека на нашем путовању, радовали смо се што ћемо узбудљиве тренутке провести са нашим другарима, са којима већ пуне три године дијелимо школске клупе.

На путовање кренусмо 24. септембра без великих очекивања, мада смо потајно знали да се најбоље ствари дешавају управо онда када им се најмање надате.

Стигосмо у Венецију у раним јутарњим сатима. Као и хиљаде других туриста, у град уђосмо бродићем, одушевљени велелепним изгледом града. Поред најпознатијих знаменитости у самом граду, посјетисмо и цркву  Santa Maria della Salute, а узбудљиво је било и возити се гондолом кроз уске венецијанске канале.

Након предивне Венеције, упутисмо се ка познатом туристичком мјесту Lido di Jesolo. Предиван смјештај, лагани повјетарац и дуга пјешчана плажа крај језера на којој смо се дружили са другарима из Градишке су нас увјеравали да сањамо. Неки од нас се из тог сна још нису пробудили!

Сљедећег јутра напустисмо Лидо ди Јесоло и кренусмо у Верону, град љубави. Посјетили смо кућу Ромеа и Јулије, као и многе друге знаменитости. Даље кренусмо ка Риминију.  Обиђосмо центар овог града, а слободно вријеме проведосмо на плажи, уз купање и дружење.

Италија је препуна занимљивих предјела и градова. Искористили смо прилику да посјетимо и малу државу Сан Марино, смјештену недалеко од Риминија. Након обиласка града са водичем, слободно вријеме искористисмо у обиласцима музеја, трговина са сувенирима и древним оружјем.

Посљедње вече проведосмо на плажи, уз мало сна и пуно доброг расположења.

Наша посљедња дестинација у Италији је Трст. Иако уморни и ненаспавани, пуни предивних утисака са нашег путовања, ипак смо имали довољно снаге да обиђемо и тај град, посјетимо Српску православну цркву и друге занимљивости.

Овом приликом се захваљујемо и професорици Ради Дошеновић, која се током читаве екскурзије несебично бринула о нама. Увијек нас је пазила, гледала да ли смо сви на броју… Добро нас зна, ипак нам је предавала пуне три године!

Са екскурзије се вратисмо задовољни и срећни. Била је то прилика да се још боље упознамо и учврстимо наше пријатељство. Са ученицима из Градишке су се родила многа пријатељства, али и неке љубави.

Тренуци проведени на екскурзији заувијек ће остати у нашем сјећању.

Марија и Јована, IV2