Извјештај о учешћу туристичких техничара у активностима поводом обиљежавања Свјетског дана туризма

Туристичка организација Републике Српске (ТОРС) је и ове године пригодним активностима обиљежила Свјетски дан туризма који се званично прославља 27. септембра.

Тема Свјетске туристичке организације за ову годину је „Одрживи туризам – инструмент за развој“, а у складу са овом темом у протеклом периоду су реализоване бројне активности. На позив ТОРС-а и ученици наше школе су дали свој допринос обиљежавању Свјетског дана туризма.

ТОРС је 12. септембра за  групу наших ученика, туристичких техничара, организовала студијску посјету  Центру за посјетиоце Пецка код Мркоњић града. Центар за посјетиоце Пецка је изабран за примјер добре праксе развоја одрживог туризма. У току ове посјете ученици су имали прилику да обиђу инједан од најљепших и засад нетакнутих дијелова наше земље – изворе ријеке Сане. Будући туристички радници су тако замијенивши један школски дан  боравком у природном окружењу, могли видјети шта заиста значи примјена концепта одрживог туризма у пракси.

Централна прослава Свјетског дана туризма одржана је 27. септембра у Музичком павиљону Стакленац. Манифестацији су присуствовале бројне званице: конзул Србије, министар саобраћаја и веза у Влади РС, представници Удружења трговине, туризма и угоститељства, Привредне коморе РС, Министарства трговине и туризма, туристички радници из туристичких организација, туристичких агенција, представници бања, хотелијери итд.

Присутни су могли погледати изложбу фотографија младог фотографа Саше Кнежића, које су настале током студијске посјете наших ученика Пецкој.

Ученице Богдана Коропкин, Милица Кос, Моника Кецман, Адриана Паспаљ и Драгана Баук, под менторством професорице Жељке Микановић, су презентовале  утиске ученика о боравку у Пецкој, али и њихове идеје и приједлоге за сличне пројекте у  другим дестинацијама Српске. Презентација је изазвала велико интересовање присутних, а ученице су добиле огроман аплауз.

Овом приликом се захваљујемо нашим изузетним домаћинима – ТОРС-у и господину Бори Марићу који су наш боравак у Пецкој учинили предивним.

 

У Бањалуци, 28.09.2017.                                                      Жељка Микановић, дипл. туризмолог