XV интернационално такмичење кувара ~ Истанбул 2017

У периоду од 02.-05.02.2017 године Истанбул је био домаћин XV интернационалног такмичења кувара. У органзацији Турске асоцијације кувара и WACS-а (свјетска асоцијација кувара), 150 судија и 2000 кувара из 40 земаља презентовали су своје гастрономске креације.

Уз подршку директора и управе УТТШ, као и уз подршку свих колега професора, упутио сам се на ово кулинарско путовање са надом и жељом да представим нашу школу, наш град, наша јела. На путу ме је пратио мој пријатељ и колега Бојан Драгић, шеф кухиње хотела Јелена, који је бивши ученик наше школе и врхунски кувар.

Пријавили смо се у 4 категорије. Бојан је освојио бронзану медаљу за своје јело од рибе, док сам ја за ресторански десерт, јело од домаће тјестенине и јело од рибе освојио једну бронзу и двије златне медаље. Иако је конкуренција била веома јака, а такмичење веома захтјевно, успјели смо да покажемо да и ми можемо са поносом да презентујемо гастрономију на свјетском нивоу.

Треба нагласити и да свако такмичење, па тако и ово, представља један вид обуке и усавршавања, гдје нам се пружа прилика да упознамо нове трендове, као и начин припреме јела разних земаља свијета. То је оно највредније што нуди свако такмичење и због чега сам и ја редован учесник националних и интернационалних такмичења.

И за крај једна порука нашим ученицима, садашњим и будућим куварима. Ми нисмо богати, често немамо ни основне услове за припрему, вјежбање или учење, али имамо вољу, жељу, пркос и наду, имамо колеге, пријатеље и професоре. Ми имамо једни друге, зато не требате сумњати у ваш успјех.

С поштовањем,
Предраг Тошић
Професор куварства